هلدینگ دیاکو


دپارتمـان تخصصـی وکالت

انحصار وراثت به معنی معلوم کردن تعداد وراث متوفی از طریق مراجع ذیصلاح است. برای  اقدام حقوقی در ادارات دولتی، دفاتر اسناد رسمی و بانک‌ها نیاز به گواهی انحصار وراثت است. اگر انحصار وراثت نکنیم، امکان تقسیم و یا انتقال ترکه و مراجعه به بانک‌ها و ادارات نیست.

مطالب مرتبط:

 

برای انحصار وراثت چه مدارکی لازم است؟

 

گواهی فوت متوفی که در سال ۹۸ در بعضی از استان‌ها از جمله تهران به صورت الکترونیکی از طریق سامانه درخواست گواهی فوت صادر  می‌گردد.

 

شناسنامه متوفی

 

استشهادیه محضری

 

رونوشت شناسنامه

 

وصیت‌نامه رسمی شخص فوت شده در صورت موجود بودن

 

برگه استشهادیه  محضری حصر وراثت چیست؟

 

یکی از مراحل گواهی انحصار وراثت، داشتن برگه استشهادیه است به این صورت که سه نفر باید در دفتر اسناد رسمی با پر کردن فرم مخصوص، گواهی کنند که فززندان متوفی چه کسانی هستند. در این حالت دفتر اسناد رسمی گواهی‌شان را تصدیق می‌کنند. شهود برای گواهی دادن باید دارای شرایط خاصی باشند. از جمله اینکه نباید رابطه خادم و مختومی بین شهود و متوفی باشد. همچنین نباید قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از گروه دوم با متوفی داشته باشند. همچنین نباید سابقه جزایی داشته باشند.

 

مالیات بر ارث برای گواهی انحصار وراثت چکونه است؟

 

بعد از سال ۹۵ نیاز به اخذ مالیات بر ارث برای گواهی انحصار وراثت وجود ندارد.

 

در صورت همکاری نکردن وراث در انحصار وراثت چه کار می‌توان انجام داد؟

 

نگران عدم همکاری یکی از وراث نباشد، زیرا ممکن است  یک یا چند نفر از وراثت حضور نداشته باشند یا خارج از کشور باشد و به شناسنامه ایشان درستی نباشد، در این مورد به تقاضای ذینفع یا وراث ، شورای حل اختلاف  از اداره ثبت احوال استعلام می‌کند.

 

آیا برای گواهی حصر وراثت باید به دارایی مراجعه کرد؟

 

خیر، مگر اینکه قبل از سال ۹۸ متوفی فوت شده باشد. در این صورت باید اداره مالیات مراجعه شود.

 

برای گرفتن گواهی حصر وراثت چه کاری باید انجام دهید؟

 

اگر وکیل داشته باشید تمام کارها  توسط وکیل دادگستری انجام می‌شود، در غیر این صورت باید به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایید و درخواست صدور گواهی انحصار وراثت در شورای حل اختلاف، آخرین محل اقامت متوفی را اعلام کنید.

 

آیا دولت از  گواهی انحصار وراثت سهمی دارد؟

 

خیر، دولت سهمی از انحصار وراثت ندارد، فقط هزینه دادرسی حدود ۱۳۰ هزار تومان باید دفتر خدمات الکترونیک پرداخت شود.

 

هزینه نشر آگهی انحصار وراثت در سال ۱۳۹۸ رایگان است.

 

چند نوع گواهی حصر وراثت وجود دارد؟

 

اگر متوفی دارای اموال باشد، بایستی گواهی انحصار وراثت نامحدود گرفت و اگر دارای اموال نیست، صرفاً گرفتن انحصار وراثت محدود کفایت می‌کند.

 

اگر بخواهید ملک  یا مالی از متوفی را بفروشید، نیاز به انحصار وراثت نامحدود دارید.

 

آیا گواهی انحصار وراثت قابلیت اعتراض دارد؟

 

قانون کسانی را مجاز به اعتراض می‌داند که یا وارث باشند یا ذینفع از اموال متوفی باشند. در این صورت حق اعتراض دارند. اعتراض به نسبت تعداد وراث و نام آن‌ها در صورتی که در لیست ذکر  نشده باشد یا اعتراض نسبت به زوجیت و همسری متوفا و یا اصل ازدواج متوفی مورد قبول قرار نگیرد. اگر کسی به مفاد گواهی اعتراض داشته باشد، می‌تواند بدون قید مدت به آن اعتراض کند.

به اعتراض وراث  و ذینفع در شورای حل اختلاف رسیدگی می‌شود. نسبت به اعتراض نسب و تعداد افراد، بررسی و نسبت به آنها به متوفی در دادگاه عمومی انجام می‌شود و اعتراض به زوجیت همسر در صلاحیت دادگاه خانواده است.

 

اگر کسی از متوفی طلب داشته باشد، اما اسامی وراثت را نمی‌داند، آیا می‌تواند برای اخذ گواهی اقدام نماید؟

 

 اگر وارث گواهی را اخذ نکرده باشند، ذینفع می‌تواند با بیان دلیل به شورای حل اختلاف مراجعه نماید و درخواست گواهی حصر وراثت نماید.

 

آیا برای مطالبه مهریه هم نیاز به  گواهی حصر وراثت است ؟

 

چنانچه شوهر فوت کند، زن می‌تواند برای مطالبه مهریه خود از وارثان متوفی، دادخواستی به طرفیت ورثه متوفی که میراث متوفی را پذیرفته‌اند ،در دادگاه مطرح و اقامه دعوی نماید. در این صورت  چون مهریه بر بقیه بدهی‌ها تقدم دارد، ابتدا از مهریه برداشته می‌شود و بعد بدهی‌های دیگر و در آخر مال بین وراث تقسیم می‌شود.

 

اگر کسی به صورت عمدی یکی از وارثان را از شورای حل اختلاف پنهان کند و  گواهی حصر وراثت خلاف واقع اخذ کند، مرتکب جرم کلاهبرداری می‌شود.

 

اگر کسی  ۱۰ سال قبل انحصار وراثت کرده، اما الان مدارک گم شده است، آیا می‌تواند گواهی انحصار وراثت بگیرد؟

 

بدون اعلام کردن این که قبلاً گواهی مذکور را دریافت کرده‌اید، دوباره می‌توان اقدام به گرفتن نمایید. برای  انحصار وراثت المثنی  هر یک از وراث می‌توانند با مراجعه به مرجع صادرکننده گواهی انحصار وراثت درخواست برابر اصل را بگیرند.

 

در صورت رابطه نداشتن با دیگر اعضای خانواده چگونه از محل انحصار وراثت مورد درخواست آنها   آگاه شویم؟

اگر کسی با افراد خانواده خود رابطه‌ای  ندارد ، اما  اطلاع دارد که او که افراد خانواده‌اش  درخواست انحصار وراثت داده‌اند، اما اطلاعاتی در مورد شعبه و کلاسه پرونده ندارد، می‌تواند به ساختمان مرکزی شورای حل اختلاف تهران مراجعه نمایید و از طریق رایانه با جستجوی نام متوفی و وراث از شعبه صادرکننده گواهی مطلع شود.

 

صدور گواهی حصر وراثت اتباع خارجی چگونه است؟

 

صلاحیت صدور گواهی حصر وراثت اتباع خارجی با دادگاهی است که آخرین اقامتگاه متوفی در ایران در آن حوزه از دادگاه بوده است. اگر متوفی در ایران اقامت داشته باشد و با دادگاهی است که آخرین محل زندگی متوفی در آن دادگاه بوده است.

صدور گواهی حصر وراثت جهت اتباع خارجه با رعایت قوانین دولت متبوع آنها از طرف محاکم ایران بلامانع است.

 

ترجمه و تایید گواهی حصر وراثت چگونه است؟

ترجمه و تایید گواهی حصر وراثت با امضا و مهر دادگاه و شورای حل اختلاف نیز با ارائه شناسنامه متوفی و وارث قابل انجام است.

 

در صورت درخواست گواهی انحصار وراثت، وکالت در دعاوی حقوقی، ثبت شرکت، ثبت برند، جواز تاسیس کارخانجات و طراحی سایت، دریافت کارت بازرگانی و کلیه اعمال حقوقی با مشاورین و وکلای متخصص موسسه حقوقی دیاکو در کرج تماس حاصل نمایید.

کرج | میدان شاه عباسی | شهدای دانشجو | مجتمع اداری امیر | طبقه دوم
02632400680 - 02632207510
09120594830 - 09120475112
02632400680
بالا
پایین