یکی از موضوعات داغ این روزهای بازار سرمایه مبحث تجدید ارزیابی دارایی شرکتها است. موضوعی که بسیاری آن را محرک بازار میدانند.
تجدید ارزیابی شرکتها به معنی به روز کردن ارزش دارایی شرکتها است. این دارایها به دو قسمت استهلاک پذیر و استهلاک ناپذیر طبقهبندی میشود.
داراییهای استهلاک پذیر شامل ساختمان و ماشین آلات میشود و داراییهای اصطلاح ناپذیر شامل سرمایهگذاریها و زمین است.
در ابتدای تأسیس یک شرکت داراییهای جاری و غیرجاری که دارای ارزش است، در دفاتر و صورتهای مالی شرکت(ترازنامه) ثبت میشوند.
این داراییها هر سال مستهلک میشوند. تجدید ارزیابی به معنی شفافسازی کلیه داراییهای غیر نقدی و مستهلک میباشد.
مطالب پیشنهادی:
پلمپ دفاتر مالی چگونه انجام میگیرد؟
طبق این قانون اشخاص حقوقی موظف به صورت دورهای هر ۵ سال یکبار تجدید ارزیابی کنند و مبالغ ناشی از تجدید ارزیابیها را در سالهای مذکور در دفتر قانونی به حساب مازاد ناشی از تجدید ارزیابی منظور کنند. همچنین باید صورتهای مالی آن سال را نیز ثبت کنند.
مقررات معافیت مالیاتی به تصویب قانون حداکثر توان تولیدی و خدماتی در تامین نیازهای کشور و اصلاح ماده ۱۰۴ قانون مالیات مستقیم، بر اساس ماده مقرر شده افزایش سرمایه بنگاههای اقتصادی ناشی از تجدید ارزیابی آنها از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون به مدت پنج سال از مالیات معاف میباشند، مشروط به اینکه متعاقب آن نسبت به استهلاک داراییهای مربوطه یا زمان فروش مبلغ مالیات اصلاح شود و یا بنگاههای یاد شده طی ۵ سال اخیر تجدید ارزیابی نشده باشند.
اگر افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی و رعایت قوانین باشد، معاف از مالیات میباشد. این قانون باید به صورت کامل اجرا شود تا شرکتها به صورت کاملاً شفاف، صورتهای مالی خود را ارائه دهند.
مزایای افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی
افزایش ظرفیت استقراض شرکت
شفاف شدن ارزش داراییها و به روز شدن حساب مالی(ترازنامه) مطابق با استاندارهای IFRS
واقعی شدن قیمت سهام در بازار سرمایه
رقیق شدن قیمت سهم
بازده حقوق صاحبان سهام و بازده دارایی شرکت واقعی میشود.
تجدید ارزیابی دارایی شرکتها
شرکتها داراییهایی مانند زمین و ساختمانها و تجهیزات و تاسیسات را طبق الزامات حسابداری در قسمت داراییهای غیرجاری به قیمت تمام شده خرید، به ثبت میرسانند. برای مثال اگر شرکت یک قطعه زمین در سال ۱۳۷۰ به مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان خریداری کرده باشد و تا حال حاضر آن شرکت در سال ۱۳۹۸ به قیمت ۱۰۰ میلیون تومان در دفتر ثبت شده است، در حالی که ارزش به روز آن ۱۰ میلیارد تومان میباشد، حالا اگر این شرکت دنبال اجرای افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی، از طریق به روز کردن زمین باشد، باید ارزیابیهای کارشناسی و اخذ تمام مجوزهای در ترازنامه به قیمت ۱۰ میلیارد تومان افزایش دهد و
مابهتفاوت ۱۰ میلیارد تومان و ۱۰۰ میلیون تومان را به حساب سرمایه شرکت منظور نماید.
طبق مالیات مستقیم جمهوری اسلامی ایران در برخی موارد تامین داراییهای بلند مدت
شرکتها در قانون باید مستهلک گردند و برای هر کدام از داراییها فرمول خاصی تعریف شده است.
استهلاک داراییها در حکم هزینه ناشی از درآمد ایجاد شده توسط آن دارایی بوده و راز درآمد آن شرکت کسب میگردد، که ممکن است در فرآیند افزایش سرمایه مورد استفاده قرار گیرد.
زمین استهلاک پذیر نیست، اما سایر موارد سایر داراییها استهلاک پذیر هستند. ارزش آنها در طی سالیان در صورت حساب مالی شرکت کم میشود و به عنوان هزینه گزارش میشود.
بر اساس قانون تجارت شرکتهایی که دارای زیانهای انباشته بیش از نصف سرمایه در ترازنامه هستند، باید با برگزاری مجمع عمومی فوق العاده در خصوص بقایا یا انحلال شرکت تصمیمگیری نمایند و ماده ۱۴۱ در صورتیکه شرکت تصمیم به بقا داشته باشد، باید سرمایه خود را افزایش دهد، در غیر اینصورت در صورت عدم وجود سود انباشته سرمایه مجبور هستند از افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها، جهت خروج از شمول مالیات در ماده ۱۴۱ قانون تجارت کمک بگیرند.
طبق قانون مالیات مستقیم شرکتهایی که اقدام به افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی مینمایند، باید معادل ۲۵ درصد افزایش رخ داده در دارایی مثلا ۲۵ درصد از اختلاف ۱۰۰ میلیون و ده میلیارد را به عنوان مالیات بپردازند.
هزینه استهلاک ناشی از افزایش تجدید ارزیابی به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی تلقی نمی شود. در زمان فروش و یا معاوضه داراییهای تجدید ارزیابی شده ما به تفاوت قیمت فروش و ارزش دفتری بدون اعمال تجدید ارزیابی در محاسبه درآمد مشمول مالیات میشود.
بسیاری از شرکتها و صنایع نیز افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی را دارند. از جمله می توان به صنعت خودرو و بانک و بیمه اشاره نمود.
موسسه حقوقی دیاکو دارای وکلای متخصص در زمینه ثبت شرکت، ثبت برند، ثبت طرح صنعتی، کارت بازرگانی، وکالت، طراحی سایت و تمامی مراحل حقوقی یاریرسان شماست.