تجارت الکترونیکی انقلابی جدید در اقتصاد و تجارت ایجاد کرده است. از خصوصیات این تجارتها میتوان ارزانی، سرعت مبادلات، حذف گمرک مرزها، حذف واسطهها و تبدیل شدن به دهکده جهانی اشاره کرد.
قرارداد های آنلاین قراردادهایی هستند که از طریق ایمیل یا پر کردن فرم مشخصات، در وبسایت، توسط طرفین قرارداد انجام میشود.
استارتاپها و شرکتهای بر پایه فناوری به جهت اینکه یکی از فاکتورهای مهم کسب و کارشان سرعت است، شیوههای معمول قراردادنویسی حضوری، چندان به کارشان نمیآید، زیرا کسب و کارهای نوپا در حال سادهتر کردن راههای موجود و ایجاد راهحلهای نو از طریق تکنولوژی هستند.
مقالات مرتبط:
چگونه میتوانیم یک چک را به شکل صحیح بنویسیم؟
سفته چیست و در آن چه قوانینی باید رعایت شود؟
آیا قراردادهای الکترونیکی اعتبار دارند؟
قرارداد آنلاین یعنی طرفین قرارداد همزمان در یک مکان فیزیکی حضور ندارند، تا بتوانند از طریق فیزیکی اقدام به امضای قرارداد مورد نظر بنماید. ممکن است که طرفین در شهر دیگری حضور داشته باشد با توجه به اینکه متن قرارداد برای هر دو طرف از طریق فضای آنلاین قابل مشاهده است، طرفین با سازوکار پیشبینی شده میتواند با اراده خود قرارداد ببندند.
با توجه به قانون تجارت الکترونیک در ایران عموما در حقوق قراردادها گفته میشود که ممنوعیت قانونی برای افراد در جهت تنظیم و انعقاد قرارداد آنلاین وجود ندارد.
قراردادهای الکترونیکی از لحاظ شرایط اساسی و تنظیم، تابع احکام و قواعد عمومی حاکم بر قراردادهاست، اما به جهت دارا بودن شرایط خاص نیاز به بازبینی و تطابق دقیق با این اصول است.
طبق ماده ۵ قانون تجارت اطلاعاتی که به شکل داده پیام هستند، نباید فاقد اثر حقوقی شناخته شوند و هر قرارداد که به شیوه قانونی رعایت شود، دارای صحت خواهد بود و نمیتوان به دلیل استفاده کردن از وسایل اینترنتی آن را بی اعتبار شمرد.
قراردادهایی که به صورت سنتی انجام میگرفتند هم اکنون امضای الکترونیکی جایگزین آن شده است. امضای الکترونیکی عبارت است از دادههای مستقل و محرمانه که وظیفه تعیین هویت فرستنده را تشکیل میدهد.
برای داشتن امضای الکترونیکی مطمئن میتوانید با داشتن شناسنامه و کارت ملی به قسمت دفتر اسناد رسمی قسمت ثبتنام امضای گواهی الکترونیکی مراجعه کنید و با گرفتن امضای الکترونیکی، معاملاتی الکترونیکی خود را با سایرین با رعایت چارچوب حقوقی ایمن انجام دهید.
با توجه به جدید بودن قراردادهای الکترونیکی آنلاین و عدم آشنایی افراد به این قراردادها خصوصاً در مورد موضوع تعهدها از قراردادهای نمونه موجود در اینترنت استفاده نکنید چرا که قراردادهای نمونه برای شکل سنتی قرارداد هم ناقص و فاقد اعتبار هستند وجود آمدن مشکلات زیادی میشوند.
از آنجایی که قرارداد آنلاین دارای موارد خاصی هستند، نباید از قراردادهای نمونه استفاده شود. در قسمت امکان ابطال قرارداد و اهمیت اهلیت طرفین و اعتبارسنجی امضای الکترونیک حتماً دقت نمایید.
در مورد امضای الکترونیکی و چگونگی شناخت اهلیت طرفین برای نوشتن قرارداد آنلاین میتوانید از وکلا و مشاوران حقوقی موسسه دیاکو در کرج کمک بگیرید. در غیر این صورت ممکن است به جهت عدم توجه به یک نکته حقوقی در قرارداد به دردسر بیفتید.
با توجه به تغییرات زیادی که در حوزه فناوری و اطلاعات و فضای مجازی و رشد کسب و کارهای اینترنتی به وجود آمده است جایگزین شدن قرارداد آنلاین با قراردادهای سنتی و سوءاستفادههای صورت گرفته توسط اشخاص، قبل از انعقاد قرارداد و امضای آن با موسسه حقوقی دیاکو تماس حاصل نمایید و از کم و کیف قرارداد و نحوه تایید و امضا آن از مشاوران دیاکو اطلاعلات دریافت نمایید و اقدامات لازم را با نازلترین قیمت و سریعترین زمان به انجام رسانید.