هلدینگ دیاکو


دپارتمـان تخصصـی وکالت

طلاق از طرف مرد

موسسه حقوقی دیاکو یکی از برترین موسسه های حقوقی در کرج است که سالها با بهترین وکیل در کرج همکاری دارد و به یکی از پر قدرت ترین و پر دانش ترین موسسه های حقوقی در کرج تبدیل شده است 

در این محتوا در مورد طلاق از طرف مرد مطالبی را ابائه میکنیم که قطعا مفید فایده است 

 

طلاق یک امر قانونی است که می تواند به شکل های مختلفی صورت بگیرد و پایان بخش یک ازدواج باشد. پس از طلاق، زن و شوهر دیگر آن وظایف قبل را نسبت به هم ندارند و کاملا از یکدیگر جدا می شوند. واژه طلاق نیز به همین معنی است : ترک کردن و رها شدن! در این مقاله ما به یکی از سه شکل درخواست طلاق، یعنی طلاق از طرف مرد می پردازیم. پس در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر درباره این موضوع صحبت کنیم.

طلاق از طرف مرد چگونه است؟

برای اینکه روند طلاق شروع بشود و جدایی صورت بگیرد، سه حالت وجود دارد که از این سه حالت خارج نیست. یا طلاق از طرف مرد است، یا طلاق از طرف زن است و یا به صورت توافقی اعلام می شود. هر کدام از این حالت ها شرایط خودشان را دارند و نیازمند رعایت کردن قوانین و شرایط خاصی هستند.

در طلاق از طرف مرد، زوج (مرد) می تواند به یکی از روش ها که در ادامه بیشتر درباره آنان توضیح می دهیم دادخواست طلاق بدهد و روند طلاق را به جریان بیندازد. این طلاق دارای مراحلی است که در این مقاله به توضیح آن می پردازیم. اما نکته ای که در طلاق از طرف مرد اهمیت دارد، این است که مرد باید تمامی حق و حقوق زوجه (زن) را بدهد و پس از آن حکم طلاق را بگیرد.

تفاوت طلاق از طرف مرد در گذشته و حال

قوانین طلاق از طرف مرد از گذشته تا به حال تغییراتی کوچک داشته است اما مواردی مثل عدم نیاز به دلیل در دادخواست طلاق از طرف مرد، ثابت هستند. در گذشته تنها با دادخواست زوج و پرداخت حقوق زوجه مثل مهریه، نفقه و اجرت المثل حکم طلاق صادر می شد اما امروزه این روند به این سرعت اتفاق نمی افتد.

این روند آسان در طلاق سبب می شد که صورت گرفتن آن افزایش یابد و جامعه دچار خدشه هایی شود. به همین سبب تغییراتی در قانون به وجود آمد تا مراحل طلاق از طرف مرد سخت تر و طولانی تر شود. از این طریق در طول زمان با پشیمان شدن طرفین می توان پرونده را خاتمه داد و علاوه بر آن، تقاضای این طلاق از طرف مرد کاهش می یابد.

آیا زوجه می تواند تاثیری در روند طلاق داشته باشد؟

در شرایطی که زوج دادخواست طلاق بدهد و بخواهد که همسرش را طلاق بدهد، زوجه تنها می تواند به این عمل اعتراض کند و این کار تنها به اعتراض محدود می شود. به زبان دیگر، زوجه نمی تواند مانع از طلاق بشود و به طور کل آن را منحل کند. قانون تنها به او اجازه می دهد که با اعتراض، روند طلاق را طولانی تر کند.

طلاق از طرف مرد چه مراحلی دارد؟

همان طور که گفته بودیم در این مقاله به چگونگی دقیق طلاق از طرف مرد و مراحل آن می پردازیم. در مرحله اول مرد می تواند این عمل را با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات قضایی و تقدیم کردن دادخواست طلاق به آنان و یا ثبت نام در سامانه طلاق آغاز کند.

زوج باید هنگام رجوع به دفتر خدمات قضایی مدارک لازم مثل سند ازدواج، کپی های مدارک اصلی و سایر مدارک مهم را به همراه داشته باشد تا ضمیمه دادخواست طلاقش کند. پس از انجام دادن تمامی مراحل در دفتر خدمات قضایی، این دفاتر دادخواست را به دادگاه خانواده می فرستند. ثبت نام در سامانه طلاق نیز با گرفتن وقت مشاوره برای پیش از طلاق نیز همراه است. همان طور که می دانید این وقت مشاوره برای تمامی طلاق ها اجباری می باشد.

در مرحله بعد، دادخواست طلاق به دست دادگاه می رسد و دادگاه پس از بررسی شرایط، تلاش می کند تا مانع از حکم طلاق شود. به همین دلیل از زوج و زوجه می خواهد که هر کدام یک داور که متاهل، بالای سی سال و آگاه و عالم به مسائل اجتماعی و شرعی و ... باشد به دادگاه معرفی کنند. این عمل به این دلیل صورت می گیرد که مشکلات بین زوج و زوجه بی نیاز به طلاق حل شوند.

 

طلاق از طرف مرد
طلاق از طرف مرد

 

با اینکه معرفی داوران به دادگاه امری تشریفاتی است اما اجباری می باشد و در صورت معرفی نکردن داور که می تواند از نزدیکان طرفین باشد، دادگاه خود داورانی برای طرفین در نظر می گیرد. همان طور که گفته شد دادگاه تلاش می کند تا مانع از صورت گرفتن طلاق های بی اساس شود. به همین دلیل مشاوره پیش از طلاق و وجود داورانی که سعی کنند با صحبت مشکلات را حل کنند اجباری می باشد.

مرحله سوم طلاق از طرف مرد، در صورتی است که مراحل قبلی زوج را از ادامه مراحل طلاق منصرف نکرده باشند صورت می گیرد. در این مرحله دادگاه تمامی حقوق زوجه را ارزیابی می کند و زوج را به پرداخت آنان موظف می کند. این حقوق شامل جهیزیه، اجرت المثل، نفقه، مهریه، نحله و سایر حقوق زوجه می شود. در صورت داشتن فرزند، حق حضانت، چگونگی آن و هزینه های آن نیز در این مرحله مشخص می شود.

مرحله چهارم مرحله آخر از روند طلاق است و می توان آن را مرحله صدور گواهی عدم امکان سازش نامید. پس از پرداخت حقوق زوجه به او از طرف زوج، دادگاه همه چیز را بررسی می کند و وقتی متوجه شود که امکان ادامه زندگی مشترک میان زوج و زوجه وجود ندارد، این گواهی را صادر می کند. گواهی عدم امکان سازش به معنی پایان یافتن زندگی مشترک از منظر قانونی است.

سپس زوج و زوجه با بردن این گواهی به یکی از دفاتر ازدواج و طلاق و نشان دادن آن به مسئول آن، می توانند خواستار جاری شدن خطبه طلاق باشند. با جاری شدن این خطبه از نظر شرعی نیز این ازدواج پایان می یابد.

چگونگی پرداخت مهریه و سایر حقوق به زوجه

در مرحله سوم از درخواست طلاق از طرف مرد، شرایطی وجود دارد که می تواند بر چگونگی پرداخت تاثیرگذار باشد. در این جا آنان را توضیح می دهیم. ابتدا بگذارید شرایط مهریه را بگوییم. اولین نکته این است که حتی اگر طلاق به صورت غیابی صورت بگیرد، باز هم مهریه زوجه باید پرداخت شود و از بین نمی رود. در صورتی که این طلاق قبل از نزدیکی بین زوج و زوجه صورت بگیرد، مقدار مهریه نصف می شود.

اگر مهریه عندالاستطاعه باشد، شرایط و روش پرداخت آن وابسته به وضعیت مالی زوج است و زوجه می تواند با اثبات وضعیت مالی زوج در میزان پرداخت مهریه تاثیرگذار واقع شود. اگر مهریه عندالمطالبه باشد و مرد قادر به پرداخت آن نباشد، می تواند درخواست اعسار از پرداخت مهریه را به دادگاه خانواده تقدیم کند و دادگاه طی برگذاری نشست و بررسی شرایط، در صورت مورد قبول واقع شدن، به اقساطی شدن مهریه یا تغییر شرایط پرداخت آن حکم می دهد.

یکی دیگر از حقوق زوجه در ازدواج، نفقه است. مقدار نفقه بر اساس شئونات خانوادگی و اجتماعی زوجه تعیین می شود. یک نکته حائز اهمیت در طلاق از طرف مرد، این است که این نوع طلاق رجعی است یعنی مجال پشیمان شدن و انصراف از ادامه روند طلاق با بازگشت زوج به زوجه وجود دارد. مدت زمان مشخص برای این عمل 3 ماه است و این در صورتی است که زوج باکره یا یائسه نباشد. در این 3 ماه زوجه در خانه زوج ساکن است و پرداخت نفقه او لازم می باشد. در صورت حاملگی زوجه، زوج موظف است تا زمان زایمان نفقه زوجه را پرداخت نماید.

از حقوق دیگر می توان اجرت المثل را نام برد که دارای شرایط خاصی برای تعلق گرفتن است. اولین شرط آن این است که به دادگاه خانواده ثابت شود که در طول زندگی مشترک، زوجه کارهایی را به خواسته زوج انجام داده است که از نظر شرعی موظف به انجام آنان نبود. شرط دوم آن اثبات این موضوع است که زوجه از ابتدا قصد انجام کارهای خانه به صورت رایگان را نداشت. و مورد سوم، این است که به دادگاه خانواده ثابت شود که کارهایی که زوجه انجام داده است، از نظر عرفی شایسته دریافت مزد بودند.

در این موارد است که اجرت المثل به زوجه تعلق می گیرد و میزان آن می تواند به صورت توافقی بین زن و مرد مشخص شود. اما اگر به توافق نرسیدند، دادگاه یک کارشناس رسمی را به این کار می گمارد. نحله حق دیگری است که در زمانی که طلاق از طرف مرد باشد به زن تعلق می گیرد. تعلق گرفتن آن تابع این مورد مهم است که مرد هیچ دلیل محکمه پسندی مثل عدم تمکین برای درخواست طلاق نداشته باشد.

از حقوق دیگری که در صورت امضای مرد و رضایت او در هنگام عقد به آن به زن تعلق میگیرد، نصف دارایی مرد است. به این شرط، تنصیف دارایی می گویند و آن یکی از شروط عقد می باشد. اگر زوج آن را امضا کرده باشد، موظف است که در کنار سایر حقوق، نصفی اموالی که پس از ازدواج به دست آورده را به زوجه اهدا کند.

جمع بندی

طلاق از طرف دارای نکات مهم و شرایط خاصی است که آگاهی از آنان بسیار سودمند می باشد. از نکات مهم دیگر می توان به این مورد اشاره کرد که اگر زوج وکیل داشته باشد، تمامی این مراحل را می تواند به او بسپارد. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شود.

 

 

 

 

 

 

 

کرج | میدان شاه عباسی | شهدای دانشجو | مجتمع اداری امیر | طبقه دوم
02632400680 - 02632207510
09120594830 - 09120475112
02632400680
بالا
پایین